Om Sofia Thunberg

Sofia Thunberg är doktorand i Kognitionsvetenskap. Med fleråriga studier och erfarenhet av AI, robotar och teknik är hon specialist inom ämnen som berör interaktionen mellan människa och robot. Hon har jobbat med flera digitaliseringsprojekt inom vård- och omsorg i kommuner. Sofia reser även runt mycket i världen för att lära sig om vilken teknik som används var och hur teknik tas emot beroende på kultur och historia. 

Idag driver Sofia ett eget företag inom robot- och teknikutveckling. Hon föreläser om samspelet mellan roboten och människan och hur exempelvis branscher såsom vård- och omsorg kan revolutioneras med hjälp av tekniken.

Sofia är lagledare för svenska landslaget inom servicerobotik och tävlat i både EM och VM. I tävlingarna går det ut på att få robotar att hjälpa till i hemmiljö, interagera med människor, svara på frågor och utföra vardagssysslor. Hon kom även till semifinal i succéprogrammet Talang på TV4 med Robotgänget.

Sofia är aktiv i att öka delvis kunskapen, men även den sociala acceptansen av robotar i samhället. Hon är engagerad i flera kulturella verksamheter, till exempel museiverksamheter och föreställningar med robotar för att belysa robotar ur ett socialt och historiskt perspektiv.

Världen är i ständig förändring - och nu snabbare än någonsin. AI, robotar och ny teknik tar sig in i alla branscher på olika sätt och frågan är; vart går gränsen? Vilka etiska dilemman ställs vi inför? Hur ska robotar programmeras? Bör vi sträva efter robotar med empati och intelligens likt människans? I dessa och liknande frågor har Sofia koll på forskningsresultaten och hon blandar studier med egna erfarenheter av att jobba med robotar och AI.