Videor:

Podcasts:

Behandla din robotgräsklippare som en trädgårdsmästare

Kjells agenda 2030

Sofia Thunberg är robotutvecklare vid Linköpings universitet och hon är säker på att robotarna är här för att stanna. Men hur ser vi till att robotarna används på ett bra sätt? Och hur farligt är det om artificiell intelligens tar över? Producent-Jakob ringer till Samuel West, som driver Museum of Failure. Samuel betonar hur viktigt det är att våga misslyckas för att främja nya idéer och uppfinningar.

41. Sofia Thunberg - Framtidens värld med robotar och AI

Ett medvetet sinne

Äntligen är det här! Nytt podcastavsnitt om AI, robotar och framtiden. Hur kommer vi att påverkas? Vilka jobb är de första som försvinner? När tar robotarna över och när uppstår generell AI? Går vi mot en framtid där vi kommer att bli ett med robotar och utvecklas till cyborgs? Har Elon Musk rätt att vi behöver detta och lever vi i en simulation? Hur kommer våra relationer att påverkas och kommer det en domedag för mänskligheten när generell artificiell intelligens föds eller kommer vi att ha löst alla potentiella risker som det kan medföra? Det finns många frågor att reda ut och med oss för att besvara detta så har vi ingen mindre än robotexperten, kognitionsvetaren och robotutvecklaren Sofia Thunberg som idag både forskar och arbetar med utvecklingen och är en del av vår framtid. Vi kommer se över alla dessa frågor samt vilka vilka vinster och hot det finns i dagens avsnitt. Jag personligen känner mig tryggare efter mitt möte med Sofia och jag hoppas även du som lyssnar kommer att få svar på några av dina frågor och känna dig tryggare med den framtid som väntar.

Tidningar:

Lurviga lurdjur

De är lurviga, lyhörda och gosiga. (Men stendöda.) Motala kommun använder sedan flera år robotdjur i omsorgen och har noterat en stor skillnad i de äldres välmående.

Robotarnas intåg i våra hem har bara börjat

En robothund i stället för en livs levande jycke. En självstyrande maskin som samtalspartner. Eller drönare som levererar paket och pizza hem till dörren. AI och robotik spås påverka, beröra och förändra vardagen allt mer i framtiden.

Artificiell intelligens

SKAPAR NYA MÖJLIGHETER INOM PSYKOLOGIN